Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

Και νέο «λουκέτο» σε εστιατόριο-μπαρ στη Σκιάθο

Ακόμη ένα «λουκέτο» σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος έβαλαν χθες το μεσημέρι εφοριακοί, που διενεργούν ελέγχους κατά της φοροδιαφυγής στα νησιά των Βορείων Σποράδων.

Το «λουκέτο» μπήκε σε εστιατόριο-παραλιακό μπαρ σε γνωστή παραλία της Σκιάθου, όπου στον έλεγχο που διενήργησαν οι εφοριακοί, βρέθηκαν να έχουν γίνει καταναλώσεις ποτών και φαγητών, χωρίς να έχουν εκδοθεί οι αντίστοιχες αποδείξεις. Μάλιστα για να μπει «λουκέτο», πρέπει ο αριθμός των μη εκδοθεισών αποδείξεων να ξεπερνά τις δέκα στη διάρκεια του ελέγχου.
Εξάλλου, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, στη διάρκεια της γνωστοποίησης του «λουκέτου» στον καταστηματάρχη, ο τελευταίος φέρεται να αντέδρασε και να απώθησε τους τέσσερις εφοριακούς ελεγκτές. Οι εφοριακοί φέρεται να κάλεσαν την Αστυνομία.
Ο έλεγχος διενεργήθηκε χθες γύρω στις 2 το μεσημέρι κι ενώ στο εστιατόριο-μπαρ υπήρχαν πολλοί θαμώνες. Οι τέσσερις εφοριακοί παρουσιάστηκαν στο κατάστημα ως επισκέπτες-θαμώνες και άρχισαν να καταγράφουν τις παραγγελίες που γίνονταν και τις καταναλώσεις. Εξακρίβωσαν, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, πως δεν είχαν εκδοθεί, άγνωστο για ποιο λόγο, αποδείξεις και επειδή ο αριθμός τους ήταν μεγάλος, προχώρησαν στην αναγγελία σφράγισης του καταστήματος για ένα 48ωρο. Η αναγγελία προκάλεσε την αντίδραση του καταστηματάρχη, που φέρεται να απώθησε τους εφοριακούς εξοργισμένος για την εξέλιξη αυτή, καθώς μεσούσης της τουριστικής περιόδου ένα 48ωρο κλείσιμο είναι καταστροφικό για την επιχείρηση.
Σημειώνεται πως είναι η τέταρτη επιχείρηση στη Μαγνησία, στην οποία μπαίνει «λουκέτο» από τους εφοριακούς τις τελευταίες ημέρες. Είχαν προηγηθεί ένα άλλο μπαρ στη Σκιάθο, μια παραλιακή καφετέρια στον Βόλο και ένα μπαρ στον Αλμυρό.
Για να μπει «λουκέτο», πρέπει ο αριθμός των μη εκδοθεισών αποδείξεων να ξεπερνά τις δέκα στη διάρκεια του ελέγχου
Τι ορίζει ο νόμος
Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν όλες οι ελεγκτικές μονάδες από την ΑΑΔΕ, οι ελεγκτές μπορούν να βάλουν λουκέτο από 48 ώρες έως και για έναν μήνα στις επιχειρήσεις, που δεν εκδίδουν αποδείξεις ή παρεμποδίζουν τον έλεγχο.
Στις περιπτώσεις που δεν προβλέπεται αναστολή λειτουργίας, όπως για παράδειγμα στις περιπτώσεις ιατρείων, κλινικών, γηροκομείων, οι ελεγκτές επιβάλλουν χρηματικά πρόστιμα από 1.000-5.000 ευρώ.
Ειδικότερα μπαίνει λουκέτο:
-Άμεσα για 48 ώρες, εφόσον διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση πλέον των 10 προβλεπόμενων παραστατικών πώλησης, από τον ίδιο έλεγχο, ή, ανεξαρτήτως του πλήθους, η καθαρή αξία των αγαθών ή υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκαν παραστατικά πώλησης ή αυτά εκδόθηκαν ανακριβώς υπερβαίνει τα 500 ευρώ.
-Για 96 ώρες, εφόσον, εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους διαπιστωθεί για δεύτερη (μετά δηλαδή την επιβολή λουκέτου 48 ωρών) στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον 3 παραστατικών πώλησης ανεξαρτήτως αξίας αυτών.
-Για 10 ημέρες, κάθε φορά που εντός δύο φορολογικών ετών διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον τριών παραστατικών πώλησης, από τον ίδιο έλεγχο, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.
-Σε περίπτωση που παρεμποδίζεται η διενέργεια κάθε είδους επιτόπιου φορολογικού ελέγχου με χρησιμοποίηση βίας ή απειλών κατά των ελεγκτικών οργάνων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, αναστέλλεται μέχρι ένα μήνα η λειτουργία της σχετικής επιχείρησης.
-Σε κάθε περίπτωση παραβίασης της αναστολής λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης, δηλαδή σπάσιμο της σφράγισης που έχει επιβληθεί, επιβάλλεται κάθε φορά επιπλέον αναστολή λειτουργίας για 10 ημέρες.
-Τυχόν αλλαγή στη νομική μορφή ή στο πρόσωπο του φορέα της επιχείρησης ή η διακοπή της επιχείρησης από τον χρόνο διαπίστωσης μέχρι τον χρόνο της εκτέλεσης της απόφασης ή της πράξης αναστολής λειτουργίας, δεν εμποδίζει την επιβολή και την εκτέλεσή τους, εφόσον στον ίδιο χώρο δραστηριοποιείται επιχείρηση με ίδιο ή παραπλήσιο αντικείμενο εργασιών ή σε αυτήν συμμετέχουν άμεσα ή έμμεσα στη διοίκηση, στον έλεγχο ή στο κεφάλαιο ένα ή περισσότερα από τα αρχικά μέλη του φορέα ή συνδεόμενα με αυτούς πρόσωπα.
-Στις περιπτώσεις που δεν προβλέπεται αναστολή λειτουργίας, όπως για παράδειγμα στις περιπτώσεις ιατρείων, κλινικών, γηροκομείων, αλλά μόνο χρηματικό πρόστιμο:
* Από 1.000 έως 1.500 ευρώ για τους υπόχρεους που εφαρμόζουν απλογραφικό σύστημα και από 2.000 έως δύο 2.500 ευρώ για τους υπόχρεους που εφαρμόζουν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.
* Από 2.501 έως 3.500 ευρώ για τους υπόχρεους που εφαρμόζουν απλογραφικό σύστημα και από 3.501 έως 5.000 ευρώ για τους υπόχρεους που εφαρμόζουν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ