Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ Ρεσιτάλ χειραγώγησης του λαού


«Κάθε επιπλέον βουλευτής (...) θα βοηθήσει και οι όποιες θετικές - και αόριστες επί του παρόντος - δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ να μην αθετηθούν και θα κρατάει τα "μπόσικα", ελέγχοντας την αυριανή εξουσία, έτσι ώστε να μην ξαναδούμε το ίδιο έργο: το ΠΑΣΟΚ όταν είναι αντιπολίτευση να βγάζει φλας αριστερά και μετά τις εκλογές να στρίβει δεξιά». Αυτά δήλωνε ο Δ. Παπαδημούλης το 2009, προεκλογικά, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικούσε ρόλο ουράς της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, της οποίας τη μόστρα σοβάντιζε με κάθε ευκαιρία.
Πολύ νερό κύλησε έκτοτε στ' αυλάκι και ο «μαθητής» βάλθηκε να αποδείξει ότι έχει ξεπεράσει το «δάσκαλο», εξελίσσοντας τις μεθόδους χειραγώγησης και ενσωμάτωσης, διατηρώντας «αριστερό φλας» αναμμένο και μετά τη «δεξιά στροφή». Η σοσιαλδημοκρατικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώνεται, τα νταραβέρια με την ξεφωνημένη ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία δίνουν και παίρνουν, ο ίδιος ο πρωθυπουργός - χαράσσοντας νέες ψευδεπίγραφες για το λαό διαχωριστικές γραμμές - σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι «στην ευρωπαϊκή συμμαχία ενάντια στη λιτότητα συναντιούνται πλέον ευρύτερες προοδευτικές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις. Συναντιόμαστε εμείς, η ευρωπαϊκή Αριστερά, με τμήματα της σοσιαλδημοκρατίας και τους Πράσινους».

Υπουργοί του, όπως ο Γ. Χουλιαράκης, δηλώνουν απερίφραστα (στην εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung»): «Πρέπει να ανοιχτούμε προς άλλες πολιτικές ομάδες που βρίσκονται κοντά μας, όσο περισσότερο μπορούμε. Μιλώ για τους Σοσιαλιστές, αλλά και τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα».
Στην απόφαση της πρόσφατης συνεδρίασης της ΚΕ, δηλώνεται πίστη στο «όραμα του δημοκρατικού δρόμου προς το σοσιαλισμό» και τίθεται ο στόχος για παρέμβαση «στην αυτοδιοίκηση, τα συνδικάτα, τα μαζικά και τα κοινωνικά κινήματα», με ομολογημένο στόχο να αποσπάσουν την «ενεργή παρουσία και παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα» στην υλοποίηση των μέτρων του τρίτου μνημονίου, που κοροϊδεύουν ότι «θα αποτελέσει μια συγκρουσιακή διαδικασία, πάνω στην οποία μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα προσπαθήσει να μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις για την κοινωνική πλειοψηφία»!
Επιχείρηση κοροϊδίας
Την ώρα που συμβαίνουν όλα τα παραπάνω, δηλωτικά του στρατοπέδου όπου ανοιχτά πλέον και όχι συγκαλυμμένα εντάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που συνομολογεί, συνυπογράφει και υλοποιεί μνημόνια, τα οποία υπερασπίζεται με ζέση σαν αναγκαία για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, αυτή την ώρα επιχειρεί και να θολώσει τα νερά, «τσαλαβουτώντας» στην ιστορία του εργατικού - λαϊκού κινήματος και του ΚΚΕ, αντλώντας κατά βούληση κομμάτια της τα οποία «κονταίνει» στο μπόι του. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αλ. Τσίπρας επέλεξε να ξεκινήσει την «καριέρα» του στην αστική διαχείριση με επίσκεψη στο Σκοπευτήριο στην Καισαριανή. Θα τρίζουν τα κόκαλα των εκτελεσμένων...
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται τοποθετήσεις όπως αυτή του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, ο οποίος με προσποιητή αφέλεια απευθύνθηκε στο ΚΚΕ διερωτώμενος προς τι οι αντιδράσεις, αφού η κυβέρνησή τους δεν κάνει τάχα τίποτα διαφορετικό απ' ό,τι έκανε το ΕΑΜ, όταν προσπαθούσε να σώσει το λαό απ' την πείνα. Εκεί που κρέμαγαν οι κλέφτες τ' άρματα, κρεμάνε οι γύφτοι τα νταούλια...
Κάπως έτσι έφτασαν μέσα στο Κοινοβούλιο να υπηρετούν ευλαβικά την αστική εξουσία, υπερασπιζόμενοι τα προτάγματά της, έξω απ' αυτό να υποβάλουν σέβη σε αγώνες του λαού, του εργατικού - λαϊκού κινήματος, του κομμουνιστικού κινήματος, συγκαλύπτοντας όμως το περιεχόμενο και τη στόχευσή τους, προσδίδοντάς τους έναν ανώδυνο «πασιφιστικό» χαρακτήρα, σβήνοντας απ' την προμετωπίδα τους την αξίωση για κοινωνική απελευθέρωση. Δεν είναι, άλλωστε, ώρα να θυμίζουν στο λαό οράματα που μπορεί να τα δικαιώσει μόνο η ταξική πάλη.
Το μόνο «όραμα» που έχουν να υπερασπιστούν είναι των καπιταλιστών και για να το κάνουν δεν ορρωδούν προ ουδενός, όπως φαίνεται κι απ' το άρθρο του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΗ ΑΕ, Μ. Παναγιωτάκη, για τη Μάχη της «Ηλεκτρικής». Με αφορμή τη συμπλήρωση 71 χρόνων από τη μέρα που οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ εμπόδισαν τους ναζί να καταστρέψουν το εργοστάσιο που τροφοδοτούσε το λεκανοπέδιο με ρεύμα κατά την υποχώρησή τους, ο εν λόγω κύριος συνέστησε στους εργαζόμενους να παραδειγματιστούν και να παλέψουν με το ίδιο σθένος για να πετύχει τους στόχους της η ΔΕΗ ΑΕ!!!
Με κάτι τέτοια, οι του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να παρουσιάσουν σαν μονόδρομο τα όσα αντιλαϊκά υπηρετούν, να εμφανίσουν την επιλογή της στήριξης της αντιλαϊκής επίθεσης ως αναγκαίο ελιγμό, ως προσωρινή υποχώρηση, απ' την οποία δε θα αφομοιωθούν, όπως υποστήριξε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη. Επιχειρούν να αποκόψουν αξίες και ιδανικά, την ίδια την ιστορία του κινήματος, απ' το εγερτήριο κάλεσμα για δικαίωσή τους, καθιστώντας τα αβλαβή εικονίσματα για δεήσεις μόνο. Ταυτόχρονα, πασχίζουν και να τονώσουν το ξεθωριασμένο «αριστερό» τους προφίλ και να χειραγωγήσουν αγνούς αγωνιστές, μετατρέποντάς τους σε κλακαδόρους της αντιλαϊκής πολιτικής.
Ανεβάζουν τα προπαγανδιστικά «ντεσιμπέλ»
Η διαστρέβλωση της πραγματικότητας απ' την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και τα κυβερνητικά επιτελεία δεν περιορίζεται στα παραπάνω. Την ίδια στιγμή που ξεδιπλώνουν μια πολιτική κατάφωρα αντιλαϊκή, ανεβάζουν τα «ντεσιμπέλ» μιας προπαγάνδας που ισχυρίζεται ότι η πολιτική τους έχει ταξικό πρόσημο, όχι υπέρ του κεφαλαίου όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, αλλά δήθεν φιλολαϊκό (!) κι ότι είναι, παρά τις πρόσκαιρες δυσκολίες, ο μόνος βέβαιος δρόμος για να βγάλει το λαό απ' την καταχνιά της κρίσης στο ξέφωτο της ευημερίας! «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να έρθει απέναντι στους πολίτες. Αυτό που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση, είναι να υλοποιήσει το σχέδιο το οποίο παρουσίασε στις προγραμματικές δηλώσεις και το οποίο αντιμετωπίζει με ένα κοινωνικό πρόσημο υπέρ των ασθενέστερων τα προβλήματά τους», διατείνεται η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Ράνια Σβίγγου.
Ενώ δεσμεύονται απέναντι στο ντόπιο κεφάλαιο ότι θα υλοποιήσουν μέχρι τελείας τη στρατηγική που έχει ανάγκη για να ενισχύσει την κερδοφορία του και που στον πυρήνα της έχει το τσάκισμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων, κομπάζοντας για την ικανότητά τους να χειραγωγούν το λαό, με δηλώσεις όπως αυτή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδη,«αυτό το νομοσχέδιο δεν έρχεται με ΜΑΤ στο Σύνταγμα, με συγκρούσεις. Οπου χρειάζεται, θα κάνουμε αλλαγές. Ακόμα και αυτή τη στιγμή, συζητούμε με τα τεχνικά κλιμάκια και όπου μπορούμε θα κάνουμε βελτιώσεις», την ίδια στιγμή διαβεβαιώνουν τους εργαζόμενους ότι θα είναι δίπλα τους στις δίκαιες κινητοποιήσεις τους. Λέει ο νέος γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Ρήγας, για την παρουσία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σε παραστάσεις διαμαρτυρίας: «Αυτό είναι καλό. Κι εγώ θα είμαι τις επόμενες μέρες σε παραστάσεις διαμαρτυρίας (...) Είναι πολύ σημαντικό να εκφράζουμε αυθεντικά τις αγωνίες και τις ελπίδες του ελληνικού λαού (...) Προφανώς θα είμαστε σταθερά δίπλα στην κυβέρνηση, αλλά ταυτόχρονα θα μεταφέρουμε και τις αγωνίες του ελληνικού λαού. Δε νομίζω ότι υπάρχει αντίφαση σε αυτό».
Μάλιστα, στη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, μεταξύ των πολλών «μαργαριταριών» που εκστόμισαν οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ειπώθηκε κι αυτό απ' τον Τ. Μηταφίδη: «Εμείς δεν είμαστε υπέρ της χειραγώγησης της εργατικής τάξης και των αγώνων της, θεωρούμε συμμάχους μας τους εργαζόμενους στη μάχη που δίνουμε (...) έστω κι αν αυτοί οι αγώνες στρέφονται, αφού κυβερνάμε, εναντίον μας... την έχουμε κληρονομήσει αυτή την αρχή απ' τα χρόνια του Λένιν».
Επιπλέον, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ζητά να τους απονεμηθούν και εύσημα, που δεν έχουν καταφύγει - ακόμα - στην καταστολή: «Το βλέπετε ότι είναι πολύ διαφορετική η αντιμετώπιση των υπουργών της σημερινής κυβέρνησης ως προς τις επαφές της με τις κοινωνικές ομάδες, είδαμε χτες τη συνάντηση του κ. Αποστόλου, είδαμε προχτές τη συνάντηση του κ. Φίλη. Δεν είναι η αντιμετώπιση ενός υπουργού, ο οποίος με ΜΑΤ, με βία, με κυνισμό αντιμετωπίζει τους πολίτες που διεκδικούν. Οπότε αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το πιστώσουμε στη σημερινή κυβέρνηση».
Ξαναζεσταμένο φαγητό
Τίποτα απ' τα παραπάνω δεν πρέπει να ξαφνιάζει. Τηρουμένων των αναλογιών, την ίδια τακτική ακολούθησε και το ΠΑΣΟΚ στη δεκαετία του '80, όταν ήταν υποχρεωμένο όχι μόνο να μην παραγνωρίζει τη δράση του ΚΚΕ και την απήχηση που είχαν οι θέσεις του στις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά και να τα παίρνει σοβαρά υπόψη. Κάπως έτσι εμφανιζόταν ως το κόμμα που «ο κλήρος της ιστορίας» το κατέστησε εκφραστή των ανεκπλήρωτων οραμάτων του ΕΑΜ...
Το 2012, ο Αλ. Τσίπρας, σε συνέντευξή του, δήλωνε: «Την κληρονομιά του δημοκρατικού χώρου δεν μπορούμε να την εκχωρήσουμε στον Αν. Παπανδρέου και σήμερα στον Ευ. Βενιζέλο (...) Θέλουμε ως Αριστερά να έχουμε το πάτημά μας στην παράδοση του δημοκρατικού χώρου (...) Εάν όμως θεωρήσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γίνει και πρέπει να γίνει η συνέχεια ενός μεγάλου ιστορικού ρεύματος, που έχει, όμως, τη μήτρα του (...) στο ΕΑΜ (...) πρέπει να αντλήσει και απ' την κληρονομιά του δημοκρατικού χώρου (...) πολιτική ηγεμονία σε ένα ευρύ και ιστορικό πολιτικό φάσμα, μέρος του οποίου υπήρξε και η κομμουνιστική και η ανανεωτική Αριστερά»!
Ο λαός οφείλει να προστατεύσει τα τιμαλφή του απ' όσους επιχειρούν να τα κουρσέψουν. Η σοσιαλδημοκρατία, παλιά και νέα, είναι αποδεδειγμένος εχθρός, που έρχεται ξανά με προβιά φίλου. Πρέπει πια να το γνωρίζει, οφείλει να πάρει τα μέτρα του...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ